Centrum voor informatie, educatie en documentatie
Johannes Franciscus Marinus (Jan) Buijsrogge
Geboren op 9 september 1919 in Simpelveld (Limburg). Zijn vader is Gijsbertus (Gijs) Buijsrogge. Hij is geboren in Kloetinge, een dorpje onder de rook van Goes. Moeder Mina Martina Buijsrogge-Rijk komt uit de grote stad Goes. Het gezin heeft 5 kinderen, Piet Kees, Paula, Jan en Magda. Magda wordt geboren in 1923 en sterft als ze een maand oud is. 10 jaar later overlijdt vader Gijs op zeer jonge leeftijd, hij was pas 48 jaar oud. Jan was toen 14 jaar. Deze beide gebeurtenissen moeten een grote impact hebben gehad op het gezin. Moeder Mina blijft achter met de opvoeding van 4 jonge kinderen.
In 1936 verhuist het gezin naar de Waldeck Pyrmontkade 143 in Den Haag. Jan heeft inmiddels een opleiding gedaan als bakker. Vermoedelijk moet hij in het jaar 1943 voor tewerkstelling in de Arbeitseinsatz naar Duitsland. Op 5 februari 1944 komt hij na arrestatie binnen in de Haftanstalt Duisburg. Hij is opgepakt voor diefstal (nadere gegevens daarover zijn niet vermeld/ gevonden). Naast Johannes komt tegelijkertijd ook de uit Den Haag afkomstige bakker Matheus Mulder. Ook hij is wegens diefstal opgepakt. Vermoedelijk hebben de arbeidsomstandigheden of honger ertoe bijgedragen dat ze in de ogen van de Duitsers iets hebben gedaan dat niet door de beugel kon. In die tijd was er niet veel voor nodig om in een concentratiekamp terecht te komen.
De uit Den Haag afkomstige bakker Willem Kokjé wordt op 19 mei 1944 door het Amtsgericht Duisburg bij de Haftanstalt Duisburg ingeleverd, veroordeeld voor diefstal en heling. Kokjé weet een week later uit de gevangenis te ontsnappen, maar wordt weer opgepakt en op 6 juni 1944 teruggebracht. Jan’s moeder Mina is op de hoogte van de arrestatie van haar zoon, zoals blijkt uit een brief die zij naar hem toe stuurt op 20 december 1944. Voordien hebben al enkele briefwisselingen plaatsgevonden. Op het moment dat moeder de brief schrijft, is Jan echter niet meer in de Haftanstalt. Uit de brief blijkt wel hoe moeilijk de situatie is voor Jan zijn moeder. Ze maakt zich zorgen om haar zoon die in Duitsland in de gevangenis zit en omschrijft de ontredderde situatie in Den Haag van 1944.
Haar andere kinderen zijn onbereikbaar omdat ze in het zuiden van Nederland wonen, inmiddels bevrijd gebied.
Ze staat er geheel alleen voor.
Op 14 en 15 oktober 1944 vindt onder de naam Operation Hurricane een zwaar bombardement plaats door RAF Bombercommand op de stad Duisburg. Op 15 oktober weet daardoor een groep gevangenen te ontsnappen. Onder de tenminste 27 ontsnapten bevinden zich 24 Nederlanders, onder wie ook Jan Buysrogge, Willem Cornelis Kokjé en Matheus Mulder. Op 5 februari 1945, des avonds om 22:40 uur, wordt voor het huis aan de Klosterstraße 68a te Düsseldorf de Nederlander Johannes van den Berg, bakker van beroep, bij een inbraak doodgeschoten. Johannes van den Berg stond ingeschreven op het adres Ernst Poensgenallee 93 te Düsseldorf.
Op de Duitse overlijdensakte wordt vermeld dat deze Johannes van den Berg op 9 november 1919 (dezelfde dag als Johannes Buysrogge) te Princenhage geboren zou zijn. De identiteit van deze persoon kon echter nooit worden vastgesteld.
Johannes werd begraven op het Südfriedhof te Düsseldorf (Feld 50, Grab 391).
Een aantal jaren later worden de stoffelijke resten overgebracht naar het Ereveld van Loenen,
meer als 70 jaar vermeld als onbekende Nederlander (E 1141).
Op 9 februari 1967 overlijdt Jan zijn moeder op 80-jarige leeftijd, helaas zonder te weten waar het graf van haar zoon is.
Na de oorlog legt bovenvermelde Willem Kokje een verklaring af, waarin hij bericht dat Johannes Buysrogge op 5 februari 1945 in Düsseldorf door de Grüne Polizei is doodgeschoten. Op 14 maart 2019 vond Stichting WO2 Sporen deze verklaring in het Haags Gemeente Archief.
Echter de naam Johannes Buysrogge / Buijsrogge is onbekend bij de oorlosgravenstichting. Na intensief speurwerk, in de diverse archieven in binnen- en buitenland, ontstaat het sterke vermoede dat Johannes onder de valse naam Van den Berg lag begraven als onbekende Nederlander op het Ereveld Loenen.
​
Het dossier met de contactgegevens van de vermoedelijke nabestaanden is overgedragen van de Bergings- en Identificatiedienst
Koninklijke Landmacht (BIDKL). Doormiddel van DNA kon het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) definitief vaststellen dat de onbekende Nederlander in graf E 1141 daadwerkelijk Johannes Franciscus Marinus (Jan) Buijsrogge was.
Op 29 maart 2022 kreeg Jan een grafsteen met zijn naam.
In aanwezigheid van directe nabestaanden heeft deze ceremonie plaatsgevonden.
​
Een speciale dank voor de mooie bloemen van de Oorlogsgravenstichting,
Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht en de Gemeente DenHaag.
​
Wij danken onze donateurs zodat wij ook een mooi bloemstuk konden plaatsen.
​
Een speciale dank aan Els Schiltmans van de Bergings- en identificatiedienst Koninklijke Landmacht.
Wederom een positief resultaat door gezamenlijk inspanning.