top of page

Centrum voor informatie, educatie en documentatie

In Memoriam Fred van Gelderen

Na uitgebreid onderzoek heeft Stichting WO2 Sporen op de begraafplaats Nieuweykenduynen te Den Haag het graf van Jacob en Alexandrina van Gelderen en hun kinderen Margreet en Johan gevonden. Het graf waarvan de steen in 2002 al was verwijderd stond op de nominatie om geruimd te worden daar de rechthebbende door de begraafplaats niet werd gevonden. Het waren de ouders, broer en zus van Fred van Gelderen. De vader van Fred was de Joods Liberale Professor Jacob van Gelderen en de rechterhand van Willem Drees. Als Tweede Kamerlid voor de SDAP was hij samen met Menno ter Braak nauw betrokken bij "Het comite van Waakzaamheid van anti-nationaal¬ socialistische intellectuelen (1936-1940)”. Hierdoor was hij bekend met de ernstige problemen die zich afspeelde in Nazi-Duitsland en zijn lot als prominent Jood in een bezet Nederland. Bij de Duitse invasie in de mei-dagen 1940 mocht Jacob zijn vrouw en kinderen niet meenemen naar Engeland. Jacob zag door de druk van de omstandigheden geen andere uitweg. Op 14 mei 1940 heeft Jacob samen met zijn vrouw Alexandrina en de kinderen Margreet en Johan in Den Haag op de Frankenslag 344 zelfmoord gepleegd. Zijn oudste zoon Fred was sinds 1939 gemobiliseerd en kreeg het dramatische nieuws op 15 mei 1940 in Amsterdam te horen. Fred heeft de oorlog in onderduik overleeft en moest in 1947 als militair voor drie jaar naar Indonesië. Hij werd kinderarts, trouwde en is samen met zijn vrouw Coby geëmigreerd naar Spanje waar Fred in 2000 is overleden. 

 

Het oorlogsgraf van de familie Van Gelderen was onbekend bij de verantwoordelijke instanties. Door de gezamenlijke inspanning van Stichting WO2 Sporen met Coby van Gelderen en met heel veel dank aan De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht zijn op 8 september om 12:00 uur in aanwezigheid van Coby van Gelderen, vrienden en familie van Fred, de Oorlogsgravenstichting en Stichting WO2 Sporen de vier grafstenen op het gezamenlijke graf voor Jacob, Alexandrina, Margreet en Johan op het Nationale Ereveld Loenen graf E-1457 geplaatst.
 

Steenlegging Fam J_edited.jpg

Een speciale dank aan Tanja Verkaik van de Telegraaf. Het krantenartikel van 25 maart 2021 kwam bij Coby in Spanje terecht.
 

De bloemen en kaarsen zijn van Coby van Gelderen, Gemeente Den Haag, Stichting WO2 Sporen, PvdA fractie Tweede Kamer, Oorlogsgravenstichting en De Tweede Kamer der Staten-Generaal.

bottom of page