VERMIST
Evert Groen
Gerbrand (Gart) IJspelder
​
Voor het onderzoek naar vermissingsslachtoffers zoeken wij primaire bronnen die uiteindelijk een bijdrage kunnen leveren zodat men het graf kan vinden van deze Engelandvaarders;
​
* Evert Groen, geboren op 11 mei 1919 te Den Haag.
Dirk Hoogenraadstraat 89
​
EN
​
* Gerbrand (Gart) IJspelder, geboren 28 maart 1920 te Den Haag (Scheveningen).
Staverdenstraat 62
Van beide personen is de officiële overlijdensdatum en plaats onbekend.
​
​
​
​
​
​
​
​
Het verhaal van;
* Gerbrand IJspelder (1) 16-10-1900
​
* Gerbrand (Gart) IJspelder (2) 28-03-1920
​
* Evert Groen 11-05-1919
​
​
Gerbrand IJspelder (1) was van beroep wachtmeester der artillerie en droeg een kolbak. Hij was zeer koningsgezind en ging na de capitulatie direct in het verzet. Omdat hij later door de Duitsers werd gezocht wilde hij uitwijken naar Engeland.
Iemand van de familie was in het bezit van een "Schokker" (de SCH 85) waarmee op platvis werd gevist. De bemanning bestond uit drie personen, waarvan één een familielid was. Deze durfde de poging niet aan waardoor Gerbrand IJspelder (1) naar een ander schip moest zoeken.
Hij vond een klein formaat overnaads boot, hoogstwaarschijnlijk een kleine BM (Bergumermeer, zwaardzeilboot). Een neef van hem met dezelfde naam, Gerbrand -Gart- IJspelder (2), wilde ook mee, alsook diens vriend Evert Groen. Deze twee waren "bakmaats" van elkaar en zaten bij dezelfde marine-opleiding (1940). Opkomst 13-03-1940 / Groot Verlof 21-05-1940.
​
Bij Den Haag, Valkenburg en Brielle waren schelpkalkbranderijen. Bij de fabriek in Brielle was ir. Pieter van der Wallen directeur (*A). Hij was verzetsman en hoofd van de Orde Dienst (OD) van Voorne-Putten. Pieter, die in goed contact stond met het bedrijf in Valkenburg, had voor het transport van materiaal tussen beide fabrieken te maken met schipper W. Weltevrede, die op het Asylplein 12 in Brielle woonde. Deze was eigenaar van een Klipper (zeilend binnenvaartschip) met hulpmotor aan de zijkant van het schip. Aan de schipper werd gevraagd het bootje van IJspelder mee te nemen, waarin hij toestemde.
In Alphen aan den Rijn werd de boot van IJspelder (1), met motor en bijbehorende spullen, in aanwezigheid van IJspelder (2) en Evert Groen, in het ruim geplaatst.
In Brielle stapte zoon Adrie Weltevrede aan boord van zijn vaders schip. Tot zijn stomme verbazing stond hij ineens tegenover IJspwlder (2) en Groen. Deze twee waren ook "bakmaats"van Adrie Weltevrede.
Er werd dus veel en gemakkelijk met elkaar gesproken. In een van deze gesprekken zei IJspelder (1) dat wanneer hij gepakt zou worden hij een kogel door zijn kop zou jagen. Hij zou zich in geen geval aan de Duitsers overgeven. Daarbij toonde hij zijn pistool *B).
De boot werd met bemanning tewatergelaten. Adrie Weltevrede wilde mee, maar omdat de boot eigenlijk al overbeladen was kon dat niet.
​
Op 8 april 1941 vindt G.IJ. v.d. Wel (veldwachter van Rockanje) het lijk vna IJspelder (1). Het hoofd was door een kogel doorboord. Een zwager van IJspelder (1), dhr. Spaans uit Scheveningen, wordt opgehaald door een Duitse soldaat om het lijk te identificeren.
Op 9 of 10 april 1941 ziet sluiswachter S.G. van Harte ( Kanaalweg Oostzijde, Hellevoetsluis) dat twee personen worden opgebracht. Het signalement klopte met die van Gart IJspelder en Evert Groen. Het was Oberfeldwebel Platte, ingedeeld bij de Duitse Kriegsmarine - Maasflottielje Hellevoetsluis, die beide arresteerde. Hoogstwaarschijnlijk was dit aan boord van de RP 10.
Beide mannen werden over de veren richting Rotterdam afgevoerd. Van Gerbrand (Gort) IJspelder en Evert Groen is daarna nooit meer iets vernomen.
​
​
*A) Pieter werd op 23 december 1944 gearresteerd, overgebracht naar het "Oranjehotel"cel 539 en in Heineroord gefusilleerd.
​
​
*B) IJspelder (1) was gehuwd met Maria Johanna Duyverman. Zij hadden geen kinderen. Vóór het vertrek naar Engeland gingen Maria en Gerbrand een "echtscheiding" aan. De bedoeling hiervan was om arrestatie van zijn vrouw te voorkomen ingeval hij zou worden gearresteerd.
​